Monday 29 November 2010

Lussekatter med Kitchenaid

Recept på lussekatter, saffransbullar eller lussebullar. Receptet ger ungefär 40 bullar.

Lussekatter
100 g osaltat smör
2 paket saffran
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
250 g kesella
2 1/4 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk finsalt
1000-1100 g vetemjöl
Till garnering
uppvispat rumstempererat ägg
russin

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffraet.

Tillsätt mjölken och värm allt fingervarmt.

Smula ner jästen i bunken till kitcheaiden och lös upp med mjölkblandningen.

Tillsätt kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.

Arbeta med kitchenaiden några minuter tills degen släpper från kanterna och känns smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl.

Låt jäsa i 30 minuter.

Arbeta degen smidig på ett lätt mjölat bakbord.

Dela degen i 40 delar.

Rulla ut till tunna längder och forma till lussekatter.

Tryck in russin på lämpliga ställen

Låt jäsa på bakpappersbeklädd plåt i 30-40 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med ägget.

Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.

Låt svalna på bakgaller.

No comments:

Post a Comment