Friday 17 December 2010

Vörtbröd gjort med KitchenAid


Vörtbröd är en självklarhet på julbordet. Med en KitchenAid gör man det lätt som en plätt.

100 g smör
1 flaska julmust
2 paket jäst
2 msk salt
1 tsk kryddnejlikor
2 dl mörk sirap
2 flaskor porter (33 cl)
3 dl russin
2 msk torkad ingefära
2 kg rågsikt
Till pensling
1 ägg
1 nypa salt

Smält smöret.

Blanda smält smör, julmust och smula i jästen. Vispa i KitchenAiden tills det löst sig.

Arbeta i de övriga ingredienserna med degkroken till en smidig deg.

Låt degen jäsa 30 minuter.

Baka ut till fyra bröd.

Lägg dem på plåt att jäsa c:a 20 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla bröden med uppvispat ägg och salt.

Grädda mitt i ugnen i 35 minuter.

När bröden svalnat kan man äta dem. Det går även bra att frysa in.

No comments:

Post a Comment