Monday 27 December 2010

Kuvertbröd för KitchenAid


Snygga och goda kuvertbröd som gör succé på festen.

KUVERTBRÖD (35 st)
600 g vetemjöl special eller manitoba cream
1 msk strösocker
3 dl mjölk
2 msk vatten
1 msk olivolja eller rapsolja
50 g jäst
75 g smör
2 msk havssalt
äggstrykning (1 ägg uppvispat med 1 msk vatten och 1 tsk finsalt)
frön, mjöl eller salt

Gör så här:
Häll mjöl och strösocker i en bunke. Lös upp jästen i mjölken och häll på. Tillsätt vatten och olivolja.

Knåda degen i 5 minuter på lägsta hastighet.

Tillsätt smöret och knåda i 5 minuter till.

Tillsätt havssaltet och höj hastigheten lite och knåda i 5 minuter till.

Låt degen jäsa i 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och stöt ihop den ordentligt.

Låt jäsa i 30 minuter till.

Stöt samman igen och låt jäsa i 15 minuter.

Dela upp degen i bitar à 30 g och forma till bullar.

Låt jäsa på plåt under bakduk i 50 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla med äggstrykning och strö på frön (linfrön måste tryckas till för att fastna). Grädda mitt i ugnen i 2 minuter och spruta sen in kallt vatten med en blomspruta. Grädda i ytterligare 10 minuter tills bullarna fått fin färg.

Låt svalna på galler.

No comments:

Post a Comment