Monday 31 January 2011

Bergis


Fluffigt och barnvänligt bröd.

BERGIS (2 bröd)
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk baksirap
12-13 dl vetemjöl
ägg
vallmofrön

Gör så här:
Smula ner jästen i bunken.

Smält smöret.

Häll i mjölken och värn tills det blir c:a 37 grader.

Slå vätskan över jästen och rör tills det löst sig.

Tillsätt salt, sirap och nästan allt mjölet.

Arbeta degen kraftigt med KitchenAidens degkrogar tills den blir smidig.

Låt jäsa övertäckt i c:a 45 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kånda den smidig.

Dela degen i två delar och ta bort en lite dem av varje deg.

Forma de stora degbitarna till avlånga bröd.

Rulla ut de små bitarna och dela dem i två bitar var och sno dessa om varandra.

Dekorera bröden med snoddarna.

Låt jäsa i c:a 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på vallmofrön.

Grädda bröden på nedersta falsen i 25 minuter. Håll koll så de inte får för mycket färg. Täck över dem med aluminiumfolie om det håller på att hända.

Låt svalna mellan bakdukar.

1 comment:

  1. Hej,

    Vilken Kitchenaid har du? Jag fick en Artisan i julklapp men den verkar inte helt ok. Har gjort bröd på 50 g jäst och KA bara slår och låter illa. Tacksam för svar!

    //Malin

    ReplyDelete