
Fluffigt och barnvänligt bröd.
BERGIS (2 bröd)
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk baksirap
12-13 dl vetemjöl
ägg
vallmofrön
Gör så här:
Smula ner jästen i bunken.
Smält smöret.
Häll i mjölken och värn tills det blir c:a 37 grader.
Slå vätskan över jästen och rör tills det löst sig.
Tillsätt salt, sirap och nästan allt mjölet.
Arbeta degen kraftigt med KitchenAidens degkrogar tills den blir smidig.
Låt jäsa övertäckt i c:a 45 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kånda den smidig.
Dela degen i två delar och ta bort en lite dem av varje deg.
Forma de stora degbitarna till avlånga bröd.
Rulla ut de små bitarna och dela dem i två bitar var och sno dessa om varandra.
Dekorera bröden med snoddarna.
Låt jäsa i c:a 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på vallmofrön.
Grädda bröden på nedersta falsen i 25 minuter. Håll koll så de inte får för mycket färg. Täck över dem med aluminiumfolie om det håller på att hända.
Låt svalna mellan bakdukar.
Hej,
ReplyDeleteVilken Kitchenaid har du? Jag fick en Artisan i julklapp men den verkar inte helt ok. Har gjort bröd på 50 g jäst och KA bara slår och låter illa. Tacksam för svar!
//Malin