Semlor äts en enda dag om året. 41 dagar innan påsk. Alltid på en tisdag. Fettisdagen. Punkt.
Receptet ger 12 stora semlor.
Ingredienser
75 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
700 g (11-12 dl) manitoba cream eller vetemjöl special
ägg till pensling
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp.
Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen ca 5 minuter i en hushållsassistent eller 10-15 minuter för hand.
Låt degen jäsa övertäckt i minst 45 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 jämnstora bitar på ca 100 gram styck.
Rundriv bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar.
Låt bullarna jäsa övertäckta på varm plats (ex. ovanpå spisen) i minst 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen på 200 grader i 12-15 tills de blivit gyllenbruna.
No comments:
Post a Comment